Srijeda, 22 Siječanj 2014 09:46

Nika on tour: letećom špagom po svijetu - N kao New York

Ocijeni sadržaj
(0 glasova)

dance
[throught life]
When you dance, your purpose is not to get to a certan
place on the floor. It's to enjoy each step along the way.
-Wayne Dyer

Za stvaranje vrhunskih koreografija osim kreativnosti potrebno je i veliko plesačko znanje, koje se na žalost ne stječe lako - potrebno je spakirati plesne papučice u kofer i krenuti u svijet...

Tako se naša Nika Lilek ponovno zaputila u NY - kako joj je tamo i što radi pročitajte u nastavku i saznajte novosti o trenutno naj-in plesnim trendovima i koreografima u svijetu.

Prvo sam skoknula nazad do starog prestižnog Alvin Ailey-a American Dance Theater  ... tamo su me prepoznali i sjetili me se od prije, pa sam tako mogla pohađati profesionalne satove. Kao izazov odabrala sam Dunham, Afro-Caribbean tehniku kod Joanne Peters, jer mislim da je to najjači sat u Aileyu, gdje sam pohađala satove sa plesačima zadnje godine studija. Dunham jako teška tehnika, izuzetno učvršćuje tijelo, i daje ogromnu kontrolu plesaču, ali i jaako inzistira na fleksibilnosti... kako je i sama Joanne Peters bila contorstionist (to su oni ekstremno elastični ljudi koji rade po cirkusima) svaki sat joj je drugačiji, i ima ekstremno lude vježbe, al' je ogroman izazov... i nema muzike na njenom satu, već samo bubnjar koji uživo udara tempo, i ona sa svojim štapom :)

Nakon Ailey-a prošetala sam do Brodway Dance Centra. Izbor je tamo najveći i najkvalitetniji, uzimam apsolutno sve stilove, no naravno, najviše od satova pohađam contemporary, contemporary lyrical i jazz, koje vode jedni od najpoznatiji plesnih svjetskih zvjezda Mark Caserata, solista iz Complexions contemporary ballet companije, te Chaz Buzan - trenutno jedan od najtraženijih i najaktualnijih plesača svijeta koji često snima i za Madonnu, asistira Toky-u i Mii Michaels-u (jednima od najpoznatijih koreografa svijeta)!

Svakako bih željela izdvojiti contemporary satove od Tracie Stanfield. Njeni satovi i kombinacije jako podsjećaju na  show dance, tj. stavlja dosta i tehničke kombinacije i težinu, ali ima predivne trikove i stilske ideje izlaske i koreogije ..i kombinira ih prema plesačima. Tracie ima i svoju kompaniju, Synthesis Dance Project, i nekad njene cure iz kompanije znaju s nama trenirati na satu...a kako sam joj se jako svidjela, većinu puta me zatraži da otplešem sa njenim curama u pokaznoj grupi, pa me nedavno tražila da otplešem i solo pred svima :)

Jedna od najdražih jazz profi na BDCu je Michelle Barber ...na njenim satovima isto stvarno uživam, jer sam i dosta navikla na taj stil, koji jako sliči Jorgeu Vazquezu sa kojim već suradjujem u Austriji, jako lijep jazz, lyrical, malo amerikaniziran, tako da mi je i izazov ali i veliki užitak!

Jako puno satova uzimam i iz modernog na Broadway-u kod Michele Oliva, iz Oliva Contemporary Dance Project-a, koji je jedan od najboljih svjetskih predavača i plesača za modern. Odmah me je prepoznao i tražio me da otplešem jedan program od  Peridance Capezio Center-a  sa njegovom kompanijom i plesačima, no kako je to u 2.mjesecu (kada neću biti više u NY ... smrc), na žalost sam morala odbiti, no nadam se da ćemo i dalje uspješno surađivati bez obzira na zemljopisne udaljenosti.

Nisam htjela propustiti niti classove kod Elleonore Scott finalistice SYTYCDa (So You Think You Can Dance :) - bilo super, jaako brzo, al' izazovno i zabavno!

Da nije sve samo ples - na Broadway-u sam uzela čak i par satova pjevanja i jako mi se svidjelo, tako da planiram krenuti i na theater classeve (musical) tako da mogu reći da sam obujmila sve :)

Lots of hugs 'n' kisses from NY!

-------

U očekivanju smo novih vijesti i slikica ...za drugi dio ove reportaže :)

Kontaktirajte nas

Zovite, pišite

modus.dance@gmail.com
(+385) 99 35 39 713
(+385) 98 47 80 61
(+385) 1 66 71 595

Posjetite nas

Zagrebački Velesajam, Paviljon 6
Avenija Dubrovnik 15
10 020 Novi Zagreb

Radno vrijeme

Na Velesajmu smo svaki
Pon - Pet 17-22 h
Sub 11 - 14 h